Mijlpaal bereikt: Boonspolder en het bevergebied Spijkerboor zijn opnieuw ingericht!
Onder grote belangstelling zijn afgelopen vrijdag 25 oktober de heringerichte Boonspolder en bevergebied Spijkerboor feestelijk geopend. Ruim honderd betrokkenen en geïnteresseerde omwonenden waren er getuige van dat gedeputeerde Egbert van Dijk met een graafmachine de laatste bak grond uit de oude kade groef. De Hunze kon vanaf dat moment weer vrij het gebied in stromen!
Foto: Egbert van Dijk bedient de graafmachine
Vruchtbare samenwerking en betrokken inwoners
De opening begon met een bijeenkomst in een volgepakt en gezellig café ’t Keerpunt in Spijkerboor. De middag werd geïntroduceerd door de voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie Hunze Tryntsje Slagman. Zij sprak haar trots uit over de bereikte resultaten en toonde zich dankbaar voor de inzet van en samenwerking met alle betrokken partijen en met name ook voor de grote betrokkenheid van de inwoners tijdens alle stadia van de herinrichting.
Namens de opdrachtgever van het project, de provincie Drenthe, nam hierna gedeputeerde Egbert van Dijk het woord. Hij belichtte de positieve gevolgen van de herinrichting en roemde de betrokkenheid van de dorpsbewoners: “Dit project is echt van en voor het dorp. Een prachtig voorbeeld daarvan is het initiatief van enkele inwoners om een brug te ontwerpen, zodat we met zijn allen dit mooie gebied nog beter kunnen beleven.”
Foto: op het podium Egbert van Dijk en Tryntsje Slagman
Hierna sprak bestuurslid van het waterschap Hunze en Aa’s Anja Woortman over waterkwaliteit en waterberging. Ze benadrukte het belang van waterveiligheid voor de bewoners en memoreerde dat er niet lang geleden nog zandzakken moesten worden gebruikt. “Gelukkig is dat nu allemaal niet meer nodig en hebben we een nieuwe waterkering gerealiseerd, waardoor we de bewoners droge voeten kunnen blijven garanderen.”
Foto: Anja Woortman
Waternimfen en stamppot
Na de toespraken begaf iedereen zich onder begeleiding van twee overtuigend als sprookjesachtige waternimfen uitgedoste dames naar het bevergebied Spijkerboor, waar de gedeputeerde in een graafmachine stapte om de officiële openingshandeling te verrichten. Terug in ’t Keerpunt werd er genoten van een heerlijke gezamenlijke stamppotmaaltijd.
Foto: een van de waternimfen die de bezoekers verwelkomden
Terugblik op de werkzaamheden
In 2024 zijn in Boonspolder en bevergebied Spijkerboor kades verlegd om meer ruimte te maken voor water en natuur. Er zijn nieuwe kades aangelegd en delen van bestaande kades afgegraven. De Hunze krijgt zo ruimte om te overstromen. Het dynamisch moeras dat is ontstaan, is niet alleen goed voor de biodiversiteit van het gebied, maar maakt het ook voor natuurliefhebbers extra aantrekkelijk. De natte natuur die is gecreëerd biedt leefgebieden aan soorten als de otter, de poelkikker en de bever.
In het gebied Spijkerboor, tussen de Hunze en het bos, ligt een kade die eigenlijk te laag is geworden om een goede waterkering te zijn. Om ook hier de Hunze meer ruimte te geven, is deze oude kade afgegraven en aan de andere kant van het bos weer aangelegd. In dit bos wonen al jaren bevers. Deze kunnen in het bos blijven wonen. De nieuwe kade aan de andere kant van het bos is beverbestendig.
Praktische en ecologische doelstellingen
Het uitvoeren van dit omvangrijke project vergt een stevige organisatie. Aannemer De Waard heeft, in samenwerking met Arcadis en Prolander, de twee deelgebieden in één keer aangepakt. Dankzij een efficiënt plan en een voortvarend verloop van het grondwerk is dit binnen de planning gelukt. Naast de provincie en het waterschap Hunze en Aa’s hebben het Drents Landschap, de Stichting K.P. Boon en de gemeenten Tynaarlo en Borger-Odoorn deelgenomen aan het project.
De maatregelen binnen Boonspolder en bevergebied Spijkerboor dragen bij aan het behalen van de natuurdoelen binnen het Hunzedal van het Natuurnetwerk Nederland en de Kaderrichtlijn Water, zoals in het Programma Natuurlijk Platteland is opgenomen. Het project wordt gefinancierd met behulp van een POP3-subsidie; deze regeling is onderdeel van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Foto: de Hunze kan weer vrij het gebied in stromen!
Bekijk een fotoverslag over het gebied en lees meer over Boonspolder en bevergebied Spijkerboor.
Foto's: Prolander