De Hunze meandert! De rivier vindt al kronkelend zijn weg in het grensgebied van Drenthe en Groningen. Al 25 jaar is er in het stroomgebied van de Hunze hard gewerkt om natuur te vormen en herstellen. Daardoor komen in de voedselrijke moerassen, broekbossen en hooilanden rond de rivier steeds meer plant- en diersoorten voor. Om onderdeel te worden van het NatuurNetwerk Nederland, wordt het Hunzestroomdal de komende tijd verder heringericht. Die werkzaamheden maken het gebied klimaatbestendig en klaar voor de toekomst. Zo blijft de Hunze een prachtige beleving voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Lees op deze website welke maatregelen er worden genomen voor de herinrichting van het Hunzestroomdal en blijf op de hoogte van actuele werkzaamheden en mijlpalen.
De Hunze heeft een nieuwsbrief
Bent u benieuwd naar nog meer nieuws en achtergrondverhalen rondom de Hunze? Ontvang ieder kwartaal de nieuwsbrief over het Hunzedal.
Programma Natuurlijk Platteland
Drenthe gaat voor robuuste natuur die tegen een stootje kan en ruimte biedt om te beleven en benutten. Voor het versterken van de kwaliteit van de natuur werkt de provincie Drenthe, samen met partners, aan het programma Natuurlijk Platteland. We verbeteren bijvoorbeeld de waterhuishouding van natuurgebieden en versterken de biodiversiteit in het landelijk gebied. Met een gebiedsgerichte aanpak kijken we hoe de opgaven van natuur, landbouw, klimaat en water elkaar kunnen versterken. Zo maken we de natuur weerbaar en ontstaat er ruimte voor toekomstgerichte landbouw en economische ontwikkelingen.
Nieuws
Het komt steeds dichterbij: een aaneengesloten natuurgebied rond de Hunze van Emmen tot aan het Zuidlaardermeer, en vandaaruit naar het Groninger wad. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet op het gebied van natuurontwikkeling in dit beekdallandschap. Een voor een werden de diverse deelgebieden in het Hunzedal ingericht. Landschapsecoloog en programmaleider bij Stichting Het Drentse Landschap Uko Vegter deelt zijn enthousiasme over de spectaculaire resultaten van dit grootschalige systeemherstel van landschap en natuur.
In december 2023 is het voorlopig ontwerp voor Schaangedennen gepresenteerd aan de bewoners. In 2024 zijn er vervolgens verschillende onderzoeken uitgevoerd op het gebied van water, bodem, milieu en archeologie. Op basis van die onderzoeksresultaten is het plan nu uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Dit is in grote lijnen gelijk gebleven aan het voorlopig ontwerp.
Ieder jaar schrijft de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) een prijsvraag uit voor de mooiste bodem van het jaar. Dit jaar is de winnende bodem een horizontaal bodemprofiel in Tusschenwater! Lees meer over de achtergrond van deze bodem.
Onder grote belangstelling zijn afgelopen vrijdag 25 oktober de heringerichte Boonspolder en bevergebied Spijkerboor feestelijk geopend. Ruim honderd betrokkenen en geïnteresseerde omwonenden waren er getuige van dat gedeputeerde Egbert van Dijk met een graafmachine de laatste bak grond uit de oude kade groef. De Hunze kon vanaf dat moment weer vrij het gebied in stromen!