Boonspolder en Spijkerboor


Boonspolder en het bevergebied in Spijkerboor zijn eigenlijk twee losse gebieden, die in één opgave heringericht worden.

Boonspolder

Boonspolder is een particulier natuurgebied, beheert door Stichting K.P. Boon. In dit gebied lopen landbouw en natuur vloeiend in elkaar over. Tegelijkertijd ligt Boonspolder tegen het Annermoeras aan en hoort het gebied bij de Hunzevisie. De provincie en Stichting K.P. Boon zijn een samenwerking aangegaan, waarbij de grond in beheer blijft van de stichting, maar wordt ingericht volgens het plan van de Hunzevisie. Heel veel verandert er niet. De kade, die nu strak tegen de Hunze aanligt, wordt verplaatst. Hierdoor sluit het gebied weer aan op de beek en krijgt het een moerassig karakter. In de winter zal het regelmatig onder water staan.

Bevergebied Spijkerboor

In een klein bos, aan de rand van het dorp Spijkerboor, huist al jaren een bever. Het bosje wordt veel gebruikt door wandelaars uit het dorp. Om het bos ligt een kade, die eigenlijk te laag is geworden om een goede waterkering te zijn. Om ook hier de Hunze meer ruimte te geven, wordt de oude kade afgegraven en een stukje verderop weer aangelegd. Ook wordt er rekening gehouden met de bever. Deze kan in het bos blijven wonen. De nieuwe kade wordt met een speciaal raster beverbestendig gemaakt.

Hunzevisie

Het herinrichten van de twee gebieden zorgt ervoor dat er weer een deel van de Hunzevisie voltooid wordt. Er komt meer ruimte voor water en de waterkwaliteit verbetert. Hiermee voldoet het plan aan de Europese richtlijn kader en water. Daarnaast is de herinrichting goed voor de biodiversiteit en de beleving van het hele gebied.

De planning

De werkzaamheden starten begin 2024 en duren waarschijnlijk een jaar. Aannemer De Waard doet de uitvoering.

Download de visualisaties van de inrichting (pdf, 8 MB)

Nieuws

Nieuws over deelgebied Boonspolder en Spijkerboor.