Nieuws

De provincie Drenthe voert van 6 tot en met 28 mei 2025 werkzaamheden uit in de omgeving van De Groeve. Het gaat om afrondende werkzaamheden bij de recent aangelegde bruggen Noordma.

Op 9 april vierden we de opening van het heringerichte gebied Noordma, ten zuiden van het Zuidlaardermeer. Tijdens een feestelijke bijeenkomst met meer dan 150 omwonenden, bestuurders en lokale partners vierden we de oplevering van dit bijzondere natuur- en beekdalgebied. Terug- en vooruitblikken van trotse bestuurders, excursies door het gebied en verrassende optredens maakten het feest compleet.

Tradities moeten in ere worden gehouden, maar soms worden ze aangepast aan de tijdgeest. Zo is het ook met de nieuwjaarswandeling, die ooit is begonnen als een kerstwandeling op kerstavond. Een wandeling door het dorp met onderweg ergens een kleine pauze met een kleine versnapering. Deze kerstwandeling is overgegaan in de nieuwjaarswandeling. De organisator, Adrie Koops, bleef wel dezelfde.

De werkzaamheden voor de brug met faunapassage in de Hunzeweg zijn gestart.
Om het al ingerichte Tusschenwater goed op Noordma te laten aansluiten, wordt er een brug aangelegd in de N386, die van Zuidlaren naar De Groeve loopt. De brug zal bestaan uit een verkeersbrug en een aparte brug voor fietsers.

In het nieuwste Kwartaalblad van Stichting Het Drentse Landschap deelt landschapsecoloog en programmaleider Uko Vegter zijn inzichten over de transformatie van Noordma tot een dynamisch moeraslandschap.

De inrichting van Noordma heeft in 2024 grote vooruitgang geboekt. In dit fotoverslag krijgt u een visuele impressie van de activiteiten die in 2024 in het gebied hebben plaatsgevonden. De planning is erop gericht om het werk in 2025 af te ronden.

In het pilotproject Achterste Diep hebben boeren meer maatregelen uitgevoerd dan gepland. “De animo onder boeren om natuur te integreren in hun agrarische bedrijfsvoering is groot”, merkt Willem Tjebbe Oostenbrink, trekker van de pilot. Hij vertelt over diverse activiteiten die bijdragen aan meer biodiversiteit in het gebied.

Het komt steeds dichterbij: een aaneengesloten natuurgebied rond de Hunze van Emmen tot aan het Zuidlaardermeer, en vandaaruit naar het Groninger wad. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet op het gebied van natuurontwikkeling in dit beekdallandschap. Een voor een werden de diverse deelgebieden in het Hunzedal ingericht. Landschapsecoloog en programmaleider bij Stichting Het Drentse Landschap Uko Vegter deelt zijn enthousiasme over de spectaculaire resultaten van dit grootschalige systeemherstel van landschap en natuur.

In december 2023 is het voorlopig ontwerp voor Schaangedennen gepresenteerd aan de bewoners. In 2024 zijn er vervolgens verschillende onderzoeken uitgevoerd op het gebied van water, bodem, milieu en archeologie. Op basis van die onderzoeksresultaten is het plan nu uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Dit is in grote lijnen gelijk gebleven aan het voorlopig ontwerp.

Ieder jaar schrijft de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) een prijsvraag uit voor de mooiste bodem van het jaar. Dit jaar is de winnende bodem een horizontaal bodemprofiel in Tusschenwater! Lees meer over de achtergrond van deze bodem.
De Hunze heeft een nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en betrokken blijven bij het Hunzeproject? Meld u meteen aan!