Nieuws

De inrichting van Bronnegermaden gaat veranderen. Vorig jaar organiseerden we een bijeenkomst om u op de hoogte te brengen van de plannen. Uw opmerkingen hebben we meegenomen in het voorontwerp, dat we op 5 juli aan u voorleggen tijdens een nieuwe bijeenkomst. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn, vragen te stellen en mee te denken over de toekomstige, natuurlijke inrichting van het gebied.

In de laatste week van mei gingen meer dan 200 basisschoolleerlingen uit de gemeente Borger-Odoorn op pad in de akkers rond het Achterste Diep. Ze leerden over vogels en zochten insecten. Waarom? “Je moet eerst van de natuur leren houden, voordat je haar kan behouden”, zegt Mathijs ter Bork, medewerker bij IVN. “Hoe vroeger je een zaadje plant bij kinderen, hoe meer ze betrokken raken bij het landschap.”

De inrichting van Noordma gaat veranderen. Vorig jaar organiseerde Prolander namens de Bestuurlijke Adviescommissie Hunze een bijeenkomst om u op de hoogte te brengen van de plannen. Uw opmerkingen hebben we meegenomen in het voorontwerp, dat we op 12 juli aan u voorleggen tijdens een tweede bijeenkomst. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Eind maart kwamen landbouwers en belangstellenden samen in Drouwenerveen voor een bijeenkomst over de pilot natuur-inclusieve landbouw in het Achterste Diep. In deze pilot wordt gekeken hoe de scheidslijn tussen landbouw en natuur kan verzachten. Deze avond stonden de ecologische en landbouwkundige monitoring centraal.

Wie vorig jaar in juni langs het LOFAR-gebied wandelde heeft het misschien gezien: Zeeën orchideeën. Niet de kamerplant die je vergeet water te geven en die dan ieder jaar toch weer gaat bloeien, maar de wilde variant. Een fantastische ontwikkeling, vindt ecoloog bij de provincie Drenthe, en autoriteit op het gebied van orchideeën, Hans Dekker. “De orchidee is een indicator voor de kwaliteit van het natuurgebied.”

Bestuurslid Fien Heeringa vertrekt na veertien jaar bij Waterschap Hunze en Aa’s, en daarmee ook uit de Bestuurlijke Adviescommissie van de Hunze. Een portret van een gedreven bestuurder, die overal interesse voor heeft, altijd de samenwerking opzoekt en haar politieke bevlogenheid heeft geërfd van haar opa.

De eerste stap in de herinrichting van Noordma is gezet: gemaal Oostermoer is vispasseerbaar gemaakt. Dit is belangrijk, want het gemaal is één van de schakels tussen het Hunzedal en het Zuidlaardermeer. Dat vissen hier nu doorheen kunnen, is goed voor de ecologische kwaliteit van het hele Hunzedal.

In het Hunzedal gaat regelmatig een schop in de grond. Maar wat is eigenlijk het resultaat van al die aanpassingen op de natuur? Samen met Uko Vegter, ecoloog bij Stichting Het Drentse Landschap en Peter Paul Schollema, aquatisch ecoloog bij Waterschap Hunze en Aa’s nemen we de flora en fauna in de heringerichte gebieden onder de loep.

Zo’n vijftig mensen bezochten woensdag 22 februari de inloopbijeenkomst over de herinrichting van Schaangedennen. Dit gebied ligt op de flanken van de Hondsrug tussen Exloo, Valthe en Odoorn, naast het Hunzebos en vakantiepark de Hunzebergen Er werd uitleg gegeven over de doelsoorten en het schetsontwerp.

In de nieuwsuitzending van 9 maart besteedde RTL nieuws aandacht aan het Hunzedal. Uko Vegter van Stichting Het Drentse Landschap legde voor de camera uit hoe we met het herinrichten van onze natuurgebieden, droogte tegengaan en waarom dat zo belangrijk is voor de toekomst.
De Hunze heeft een nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en betrokken blijven bij het Hunzeproject? Meldt u meteen aan!