Nieuws
De inrichting van Noordma heeft in 2024 grote vooruitgang geboekt. In dit fotoverslag krijgt u een visuele impressie van de activiteiten die in 2024 in het gebied hebben plaatsgevonden. De planning is erop gericht om het werk in 2025 af te ronden.
In het pilotproject Achterste Diep hebben boeren meer maatregelen uitgevoerd dan gepland. “De animo onder boeren om natuur te integreren in hun agrarische bedrijfsvoering is groot”, merkt Willem Tjebbe Oostenbrink, trekker van de pilot. Hij vertelt over diverse activiteiten die bijdragen aan meer biodiversiteit in het gebied.
Het komt steeds dichterbij: een aaneengesloten natuurgebied rond de Hunze van Emmen tot aan het Zuidlaardermeer, en vandaaruit naar het Groninger wad. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet op het gebied van natuurontwikkeling in dit beekdallandschap. Een voor een werden de diverse deelgebieden in het Hunzedal ingericht. Landschapsecoloog en programmaleider bij Stichting Het Drentse Landschap Uko Vegter deelt zijn enthousiasme over de spectaculaire resultaten van dit grootschalige systeemherstel van landschap en natuur.
In december 2023 is het voorlopig ontwerp voor Schaangedennen gepresenteerd aan de bewoners. In 2024 zijn er vervolgens verschillende onderzoeken uitgevoerd op het gebied van water, bodem, milieu en archeologie. Op basis van die onderzoeksresultaten is het plan nu uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Dit is in grote lijnen gelijk gebleven aan het voorlopig ontwerp.
Ieder jaar schrijft de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) een prijsvraag uit voor de mooiste bodem van het jaar. Dit jaar is de winnende bodem een horizontaal bodemprofiel in Tusschenwater! Lees meer over de achtergrond van deze bodem.
Onder grote belangstelling zijn afgelopen vrijdag 25 oktober de heringerichte Boonspolder en bevergebied Spijkerboor feestelijk geopend. Ruim honderd betrokkenen en geïnteresseerde omwonenden waren er getuige van dat gedeputeerde Egbert van Dijk met een graafmachine de laatste bak grond uit de oude kade groef. De Hunze kon vanaf dat moment weer vrij het gebied in stromen!
In de Hunzestreek kent iedereen hem: Piet Bennink. Kunstenaar, amateurhistoricus, parttime acteur en fulltime vraagbaak voor alles wat je over deze prachtige streek wilt weten. Ook voor bezoekers van molenmuseum De Wachter is hij een bekend gezicht. Met zijn fenomenale kennis van de streek en haar geschiedenis is hij dé man die je moet spreken als je meer wilt weten over de historische objecten waar dit gemoedelijke museum vol mee staat.
In de Boonspolder en het bevergebied Spijkerboor zijn kades verlegd om meer ruimte te maken voor water en natuur. De Boonspolder is met uitzondering van het aanbrengen van afrasteringen en hekwerken, al volledig ingericht. In november worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd in het bevergebied Spijkerboor.
Prolander heeft in samenwerking met Agrarische Natuur Drenthe een excursie over composteren georganiseerd voor agrariërs in het Achterste Diep. Op 19 september bracht de deelnemersgroep een bezoek aan een akkerbouwbedrijf in Mensingeweer op 't Hogeland met composteringslocatie.
Half september zijn maar liefst 9 mantelbuizen tegelijk onder de nog te graven watergang langs de te bouwen brug in de N386 aangebracht. Om ruimte te maken voor de bouw van de nieuwe brug en watergang moeten er voor meerdere nutsbedrijven kabels worden verlegd. De mantelbuizen waren daarom aan elkaar gelast tot buizen van tot wel 300 meter lang. De nieuwe kabels worden door de mantelbuizen getrokken.
De Hunze heeft een nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en betrokken blijven bij het Hunzeproject? Meld u meteen aan!