Nieuws Achterste Diep
In het pilotproject Achterste Diep hebben boeren meer maatregelen uitgevoerd dan gepland. “De animo onder boeren om natuur te integreren in hun agrarische bedrijfsvoering is groot”, merkt Willem Tjebbe Oostenbrink, trekker van de pilot. Hij vertelt over diverse activiteiten die bijdragen aan meer biodiversiteit in het gebied.
Prolander heeft in samenwerking met Agrarische Natuur Drenthe een excursie over composteren georganiseerd voor agrariërs in het Achterste Diep. Op 19 september bracht de deelnemersgroep een bezoek aan een akkerbouwbedrijf in Mensingeweer op 't Hogeland met composteringslocatie.
Tien agrariërs waren 12 december 2023 aanwezig bij de informatiebijeenkomst over het Achterste Diep. De agrariërs doen mee aan het pilotproject Achterste Diep, waarbij in samenwerking met de Regio Deal wordt geëxperimenteerd met natuurinclusieve landbouw. Tijdens deze bijeenkomst in Buinerveen werden uitkomsten van verschillende onderzoeken gepresenteerd.
Het idee van de pilot Achterste Diep is om verschillende functies in het gebied te combineren met positieve gevolgen voor zowel landbouw, water, als natuur.
In de laatste week van mei gingen meer dan 200 basisschoolleerlingen uit de gemeente Borger-Odoorn op pad in de akkers rond het Achterste Diep. Ze leerden over vogels en zochten insecten. Waarom? “Je moet eerst van de natuur leren houden, voordat je haar kan behouden”, zegt Mathijs ter Bork, medewerker bij IVN. “Hoe vroeger je een zaadje plant bij kinderen, hoe meer ze betrokken raken bij het landschap.”
Eind maart kwamen landbouwers en belangstellenden samen in Drouwenerveen voor een bijeenkomst over de pilot natuur-inclusieve landbouw in het Achterste Diep. In deze pilot wordt gekeken hoe de scheidslijn tussen landbouw en natuur kan verzachten. Deze avond stonden de ecologische en landbouwkundige monitoring centraal.
In het Achterste Diep wordt al twee jaar gewerkt aan de pilot natuurinclusieve landbouw. Bent u benieuwd naar de werkwijze en de eerste maatregelen? Op 15 juni organiseren we een excursie in het Achterste Diep.
Met natuurinclusieve landbouw vervaagt de harde lijn tussen natuur en landbouw. Het is een manier van boeren waarbij oog is voor de natuur. Het gaat over een gezonde bodem, het laten groeien van diverse planten en kruiden en het aantrekken van nuttige insecten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat natuurinclusieve landbouw winstgevend is voor de boer en bijdraagt aan een natuurlijk en leefbaar platteland.