Achterste Diep


Het deelgebied Achterste Diep wordt een ecologische verbinding tussen het bovenstroomse Lofar en het benedenstroomse deelgebied De Branden. Met deze verbinding willen we de biodiversiteit en milieukwaliteit in het gebied verbeteren.

Bijgewerkt: januari 2024

Het Achterste Diep is aangewezen als pilotproject om doelen op het gebied van water en natuur in het gebied te realiseren en economische perspectieven te blijven bieden voor de landbouw. Om dit te bereiken willen we samen met elkaar in gesprek gaan over hoe het gebied kan worden ingericht.

Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw

Om deze doelen beter te kunnen realiseren, is in 2021 aansluiting gezocht met de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Natuurinclusieve Landbouw (NIL) is een vorm van duurzame landbouw waarin gewerkt wordt binnen de grenzen van de natuur. Deze aanpak maakt het mogelijk om samen met gebiedsorganisaties en agrariërs te zoeken naar passende maatregelen om doelstellingen op het gebied van water, natuur, biodiversiteit, landbouw en klimaat te realiseren.

Maatregelen

Er zijn zowel voor de korte als de lange termijn concrete activiteiten gepland. Boeren in het Achterste Diep passen op korte termijn al verschillende NIL-maatregelen toe. Het kan hierbij gaan om het verbouwen van vogelvriendelijk graan of het aanleggen van wintervoedselakkers of kruidenrijke akkerranden. Door middel van monitoring wordt bijgehouden hoe deze maatregelen bijdragen aan de biodiversiteit.

Daarnaast wordt een langetermijnperspectief ontwikkeld voor het gebied: Hoe kan het gebied er uitzien na inrichting? Hoe kan de landbouw een rol spelen bij de inrichting?

Samenwerking

Het pilotproject wordt inhoudelijk begeleid door een taakgroep waarin vertegenwoordigers van verschillende betrokken organisaties zitting hebben: Het Drents Landschap (HDL), Agrarisch Natuur Drenthe (AND), Waterschap Hunze en Aa's, Drents Particulier Grondbezit en Prolander.

In dit project wordt nauw samengewerkt met kennisinstellingen als de Wageningen Universiteit (WUR) en de Rijksuniversiteit Groningen. Zij helpen met onderzoeken, het ontwikkelen van nieuwe kennis en het delen van leerervaringen.

Nieuws

Nieuws over deelgebied Achterste Diep