Expositie over vismigratie aan de kust
Hoe zwemmen vissen vanuit zee naar beken in het binnenland van Nederland, zoals de Hunze? En wat is het verschil tussen vroeger en nu? De expositie in museum Termunterzijl, een samenwerking met waterschap Hunze en Aa's, geeft een kijkje in hoe vissen reizen.
De deuren aan de kust gesloten
Vroeger konden vissen het binnenland van Nederland inzwemmen en gemakkelijk tussen het zoute zeewater en het zoete binnenwater bewegen. Maar dat veranderde langzaam toen de mensen dijken en sluizen gingen aanleggen om zich te beschermen tegen de zee. Het werd in de loop der eeuwen steeds moeilijker voor vissen om het zoete water van Nederland in te zwemmen, dit was vooral een probleem voor sommige vissen, zoals de paling en rivierprik, die afhankelijk zijn van zoet én zout water.
Vissen weer terug in de Hunze
De afgelopen decennia werkte waterschap Hunze en Aa’s aan een betere leefomgeving voor de vis. Langs de kust, maar ook in het binnenland, zoals bij de Hunze. Het is een opgave die Prolander meeneemt in de herinrichting van de Hunze. Door stuwen te verwijderen of te vervangen door vispassages kunnen vissen weer ongehinderd de Hunze opzwemmen. Dat werkt: langeafstandszwemmers, waaronder de paling, komen vanaf Delfzijl de Hunze weer op.
Kom langs in het museum!
Benieuwd naar meer informatie over vismigratie? Bezoek de expositie in museum Termunterzijl! De expositie staat voor een langere tijd in het museum en bestaat uit posters met foto's, kaarten en een toelichting. Ook is er een korte film over vismigratie te zien. Het museum is momenteel alleen geopend op zondagmiddag of voor groepen op afspraak.