Week van het Drijfvuil in het Hunzedal


Deze week staat in het teken van zwerfafval in onze wateren. Er zijn lezingen, verschillende workshops en opruimdagen. Voornamelijk in de provincie Groningen, maar ook het uiterste noorden van het Hunzedal doet mee aan de bewustwording rondom de plastic soep. Hoe zit het eigenlijk met zwerfafval in de Hunze?

In maart publiceerde RTV Drenthe dat tussen 2014 en 2020 maar 1,7 procent van de landelijke zwerfafvalboetes in Drenthe is gegeven. Daarmee scoort Drenthe het best van heel Nederland. Ook ten opzichte van het aantal inwoners heeft Drenthe de laagste cijfers met 7,6 boetes per 10.000 inwoners.

Kanovereniging vist op plastic

Toch belandt er plastic in het Zuidlaardermeer. Kanovereniging de Futen organiseert daarom ieder jaar in maart een opruimdag. Zo’n veertig tot vijftig mensen doen daaraan mee en halen van alles uit het water, van frisdrankflessen, tot oude surfboards en autobanden.

“We doen dit al meer dan tien jaar”, vertelt Ilse de Vries, secretaris van de kanovereniging. “Plastic dat in het Zuidlaardermeer komt, wordt vastgehouden door de rietkraag, waar je eigenlijk alleen per kano of kleine roeiboot kan komen. We halen ieder jaar tussen de 5 en 15 kuub plastic uit het meer. Dit is het eerste jaar dat we dat niet in maart gedaan hebben, omdat we zaterdag deelnemen aan de opruimactie van de week van het Drijfvuil.”

Tonnen plastic in zee

Tijdens deze week, die georganiseerd wordt door de Petty Foundation, wordt er op verschillende manieren bewustwording gecreëerd voor zwerfafval in water. Dit is hard nodig, want volgens de Plastic Soup Foundation stroomt er jaarlijks tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in.

Bent u benieuwd naar de activiteiten tijdens de week van het Drijfvuil? Download het volledige programma (pdf, 561 kB).