In de planvormingsfase
Prolander werkt al jaren aan de herinrichting van de Hunze. Om dit goed te doen is het dal verdeeld in verschillende projectgebieden. Voor de onderstaande projectgebieden worden momenteel plannen gemaakt.
Het deelgebied Achterste Diep wordt een ecologische verbinding tussen het bovenstroomse LOFAR-gebied en het benedenstroomse deelgebied De Branden. Met deze verbinding verbetert de biodiversiteit en milieukwaliteit in het gebied.
Boermastreek is onderdeel van de Zoersche Landen. Het gebied ligt aan het begin van het Hunzestroomdal, tussen Exloo en Valthe. Het is één van de eerste plekken in het project waar natuurontwikkeling op grote schaal heeft plaatsgevonden. Halverwege de jaren negentig is het zuiden van het gebied ingeplant met moerasbos dat zich vrij mag ontwikkelen. Dit is aardig gelukt, want inmiddels voelen de bevers zich er goed thuis. Nu moet het gebied aansluiten bij omringende natuurgebieden en Natuurnetwerk Nederland.
Bronnegermaden is gelegen aan het Voorste Diep tussen Borger en Drouwenerveen. Het is vooral een agrarisch gebied. Dit projectgebied bestaat uit drie gebieden: Achtermade, Bronneger en Bronnegermaden. Deze gebieden hebben ieder eigen uitdagingen, maar voor deze gebieden wordt één integraal inrichtingsplan gemaakt. We behandelen de gebieden dus als één projectgebied. De nieuwe inrichting biedt de natuur meer ruimte, waardoor er ook nieuwe natuur zal ontwikkelen in het gebied.
Er is al heel wat natuur in de deelgebieden Annerveensche Lenten, Duunsche Landen en Breevenen, Elzemaat, Knijpstukken en Tusschenwater-Zuid. Toch moeten er nog een paar puntjes op de i worden gezet. Deze vijf gebieden liggen tussen de N33 en de N386 en zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom behandelen we deze gebieden als één projectgebied, dat we ‘Cluster Noordelijk N33’ noemen.
Schaangedennen is een klein gebied op de Hondsrug van zo’n vijftig hectare. Het gebied ligt tussen Valthe en Exloo ten zuiden van het Hunzebos. Het is onderdeel van Natuur Netwerk Nederland. Dat betekent dat het gebied wordt ingericht als natuurgebied. In en rond het gebied komen de knoflookpad en de kleine schorseneer voor. Beide soorten zijn zeldzaam zijn en beschermd in Nederland. Het gebied wordt zo ingericht dat deze soorten de mogelijkheid krijgen zich verder uit te breiden.
Websitepagina bijgewerkt: november 2024