BAC neemt vele betrokken professionals mee op zonovergoten excursie door het Hunzedal


Per bus, te voet en per fiets heeft een groep van zo'n dertig betrokken professionals zich donderdag 18 juli tijdens de jaarlijkse excursie door projectgebieden in het Hunzedal laten rondleiden door de Bestuurlijke Adviescommissie Hunze, onder aanvoering van voorzitter Tryntsje Slagman. Onder het motto ‘werk in uitvoering’ gingen ze het veld in om de voortgang in het gebied waar ze verantwoordelijk voor zijn te bekijken.

Foto: Molen de Wachter

Per bus door Noordma

Na een welkom in Molen de Wachter in Zuidlaren ging men per bus door Noordma, waar werd uitgestapt om uitgebreid stil te kunnen staan bij de werkzaamheden en uitdagingen die de herinrichting van dit schitterende beekdal hebben gebracht.

Wandelen in de Boonspolder

Vanuit Noordma vertrok de bus naar Boonspolder, waar de bus werd verlaten om een wandeling te maken.

Er werd een bezoek gebracht aan de imposante Amerikaanse schuur van de naamgever van Boonspolder, Stichting K.P. Boon. De allereerste besprekingen voor de inrichting van de Boonspolder hebben hier in 2021 plaatsgevonden.

Foto: De schuur van K.P. Boon

Tijdens de wandeling door de Boonspolder was te zien dat landbouw en natuur vloeiend in elkaar overlopen. Door de verplaatsing van de kade sluit het gebied weer aan op de Hunze en ontstaat een moerassig karakter. Een extra interessant aspect aan dit gebied is dat er nooit ruilverkaveling heeft plaatsgevonden.

Tusschenwater

Na de wandeling vertrok de groep per fiets voor een zonovergoten rit langs het natuurrijke doorstroommoeras van het in 2019 afgeronde Tusschenwater en terug langs Noordma.

Foto: De nieuwe meander van de Hunze in Noordma

Er werd afgestapt op de brug bij De Knijpe, waar genoten werd van het schitterende uitzicht over het waterrijke natuurgebied.

Foto: Uitzicht vanaf de brug bij De Knijpe. Links is Tusschenwater te zien.

Gemaal Oostermoer

Nadat er eerder tijdens de busrit door Noordma al veel over de voortgang van het project was verteld door de projectleiders, werd er nu ook afgestapt bij het gemaal Oostermoer, dat visvriendelijk is gemaakt. Eén pomp van het gemaal is hiervoor verwijderd en vervangen door een vispassage en de andere twee pompen zijn toekomstbestendig en visvriendelijk gemaakt.

Bloeiende aardappelvelden, weidse vergezichten

Er was voor gekozen om eerder in het seizoen dan vorige jaren op excursie te gaan, omdat gewassen als de aardappel dan nog in bloei staan en de Hunze op zijn mooist is. Het werd een dag waarop de vertegenwoordigers van de vele betrokken gebiedspartijen die zich inzetten voor de Hunze met trots de resultaten van hun inspanningen ter plekke konden bekijken en beleven. Er waren vertegenwoordigers aanwezig van het Waterschap Hunze en Aa's, de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo en Borger-Odoorn, Het Drentsche Landschap en uiteraard van de opdrachtgever zelf: de provincie Drenthe. Ook de landbouw en het particulier grondbezit waren vertegenwoordigd.

De vele toelichtingen onderweg boden een interessant inkijkje in de geschiedenis en de toekomst van deze gebieden. Uitgenodigd waren leden van de werkgroepen die vanuit de BAC Hunze zijn opgericht, aangevuld met mensen van gebiedspartners en Prolander die het afgelopen jaar veel voor de gebiedsontwikkeling betekend hebben en nog betekenen. Ook waren nieuwe mensen van programma De Hunze van Prolander uitgenodigd om kennis te komen maken met de belangrijkste gebiedspartners en bestuurders, en met het gebied waar we in werken.

Foto: Bestaande Hoogholtje bij de Groeve aan de rand van Noordma

Foto:Bouwbord bij de Meerweg