Tusschenwater
Het deelproject Tusschenwater is afgerond in 2019. Het resultaat is een nieuw, natuurrijk moerasgebied waar drinkwaterwinning, waterberging en natuurontwikkeling samengaan. Het gebied heeft nu het karakter van een doorstroommoeras. Slib en voedingsstoffen worden vastgelegd waardoor waterkwaliteit verbetert.
Leefgebieden
In Tusschenwater is veel natuur ontwikkeld. Door de nieuwe inrichting van het gebied ontstaan er nieuwe leefgebieden voor riet- en moerasvogels en voor zoogdieren, zoals de bever en de otter. Vogels hebben het moerasgebied al massaal ontdekt. In 2023 broedden de eerste Drentse lepelaars hier. Ook zijn er al meerdere paartjes steltkluut gespot.
Wateropslag
Tusschenwater is een zeer nat gebied waar het hele jaar door water staat. Door de nieuwe inrichting wordt wateroverlast in omliggende gebieden beperkt, omdat er in Tusschenwater genoeg ruimte is om veel water op te slaan als er sprake is van langdurige neerslag.
Drinkwater
Tusschenwater is een bron voor drinkwater. Sommige drinkwaterputten in Tusschenwater zijn verplaatst, zodat het winnen van drinkwater altijd door kan gaan. Doordat de putten verplaatst zijn, voorkomen we namelijk dat de putten onder water komen te staan bij extreme weersomstandigheden.
Nieuws
Meer nieuws over deelgebied Tusschenwater
Waterberging in het Hunzedal tijdens natste winter sinds 1906
Door de herinrichting van de Hunze is er ruimte om 5,1 miljoen m3 water op te vangen. Dat kwam tijdens deze natte winter goed van pas. Emiel Galetzka, planoloog bij waterschap Hunze en Aa's, vertelt waar de neerslag wordt opgevangen in de Hunze.
Vogelparadijs Tusschenwater
Vogelliefhebbers opgelet. Vogels hebben het relatief nieuwe moerasgebied Tusschenwater in het Hunzedal massaal ontdekt. In 2023 broedden er de eerste Drentse lepelaars ooit. Ook werden er 24 paartjes steltkluut gespot. De Vogelbescherming schreef een artikel over dit vogelparadijs vlakbij Zuidlaren.
Hoe snel reageert de natuur op de herinrichting?
In het Hunzedal gaat regelmatig een schop in de grond. Maar wat is eigenlijk het resultaat van al die aanpassingen op de natuur? Samen met Uko Vegter, ecoloog bij Stichting Het Drentse Landschap en Peter Paul Schollema, aquatisch ecoloog bij Waterschap Hunze en Aa’s nemen we de flora en fauna in de heringerichte gebieden onder de loep.
Warme wandelingen in de Hunze
Ondanks de warmte verzamelden zo’n zestig mensen zich donderdag 23 juni op drie verschillende plekken in het Hunzedal voor een informatieve wandeling door één van de projectgebieden.