Nieuws Tusschenwater
Door de herinrichting van de Hunze is er ruimte om 5,1 miljoen m3 water op te vangen. Dat kwam tijdens deze natte winter goed van pas. Emiel Galetzka, planoloog bij waterschap Hunze en Aa's, vertelt waar de neerslag wordt opgevangen in de Hunze.
Vogelliefhebbers opgelet. Vogels hebben het relatief nieuwe moerasgebied Tusschenwater in het Hunzedal massaal ontdekt. In 2023 broedden er de eerste Drentse lepelaars ooit. Ook werden er 24 paartjes steltkluut gespot. De Vogelbescherming schreef een artikel over dit vogelparadijs vlakbij Zuidlaren.
In het Hunzedal gaat regelmatig een schop in de grond. Maar wat is eigenlijk het resultaat van al die aanpassingen op de natuur? Samen met Uko Vegter, ecoloog bij Stichting Het Drentse Landschap en Peter Paul Schollema, aquatisch ecoloog bij Waterschap Hunze en Aa’s nemen we de flora en fauna in de heringerichte gebieden onder de loep.
Ondanks de warmte verzamelden zo’n zestig mensen zich donderdag 23 juni op drie verschillende plekken in het Hunzedal voor een informatieve wandeling door één van de projectgebieden.
Honderden oeverzwaluwen bewoonden de steile, uitgesleten en zanderige oeverwallen van Tusschenwater. Na het herstellen van de Hunze in oorspronkelijke staat, kwamen ze niet meer terug. Jantinus Dokter, rayonbeheerder bij Stichting het Drentse Landschap besloot een nieuwe wand te maken, speciaal voor de oeverzwaluw.
Sneeuw, ijsvlakten en hier en daar een kleine schaatser. Vlieg mee over een bevroren en betoverend Tusschenwater.