Excursie composteren voor agrariërs in het Achterste Diep


Prolander heeft in samenwerking met Agrarische Natuur Drenthe een excursie over composteren georganiseerd voor agrariërs in het Achterste Diep. Op 19 september bracht de deelnemersgroep een bezoek aan een akkerbouwbedrijf in Mensingeweer op 't Hogeland met composteringslocatie.

Op deze locatie lag een grote ril van compost (een langgerekte heuvel van organisch materiaal) te wachten. Boeren maken van gras van wegbermen en hekkelspecie van slootkanten zelf compost dat op de percelen wordt gestrooid. De gastheer van de excursie was Collectief Midden-Groningen met Janny Kooistra die een rondleiding gaf en informatie deelde over het ontstaan van het project.

Composteren toepassen op andere locaties

De excursie werd georganiseerd voor boeren en organisaties die betrokken zijn bij het Regio Deal pilotproject Achterste Diep natuurinclusieve landbouw. Collectief Midden-Groningen is anderhalf jaar geleden het project composteren opgestart.

Achterliggende vraag in het project is of en zo ja hoe boeren zelf composteren kunnen toepassen op andere locaties, zoals het Achterste Diep. Compost gebruiken op de percelen leidt tot verbetering van de bodem, goed voor de natuur en de landbouw. Het was een leerzame middag die ideeën en inspiratie gaf over de mogelijkheden van composteren.

Heeft u vragen over het pilotproject Natuurinclusieve landbouw Achterste Diep? Meer informatie via Willem Tjebbe Oostenbrink, 06.52401230


De grote ril van compost op de composteringslocatie

Deelnemers inspecteren de compost die na 8 weken klaar is

De compost wordt van dichtbij bekeken en beoordeeld op geur

De deelnemers praten over composteren