Terugblik op de Hunzeloop 2023


We kijken weer terug op een zonnige en geslaagde Hunzeloop. Op zaterdag 16 september deden zo'n 1300 wandelaars mee aan deze jaarlijkse, door Stichting Het Drentse Landschap georganiseerde wandeltocht.

De Hunzeloop brengt wandelaars op de mooiste plekjes van het Hunzedal, maar is méér dan alleen een wandeling in een mooie omgeving. Er is namelijk ook volop ruimte voor historie, cultuur en natuur. De route startte dit jaar bij Het Achterom in Zuidlaren. Deelnemers werden verwelkomd met een kopje koffie of thee en een Drents kniepertje.

Waar walhalla voor vogels

De wandeling ging onder andere langs Tusschenwater. Dit gebied is ingericht als een doorstroommoeras. Aan het eind van de winter wordt het onder water gezet en in de loop van het jaar droogt het weer op. "Hierdoor is het een waar walhalla voor vogels", vertelt Paulien Zomer, van het Drentse Landschap. "Al kun je niet dwars door het gebied lopen, er zijn genoeg vogels te zien. Dat maakte dit deel van de Hunzeloop tot een van de hoogtepunten van de route."

Vogelpunt

Ook was er ook een speciaal vogelkijkpunt ingericht in samenwerking met de VerrekijkerShop. Bij dit vogelpunt konden wandelaars met verrekijkers vogels ontdekken in het gebied. Vrijwilligers van IVN gaven ondertussen uitleg over de verschillende soorten.

Tijd voor gezondheid

Op de dag van de Hunzeloop was er in Zuidlaren veel aandacht voor gezondheid. Deelnemers van het wandelevenement Meters Voor Diabetes sloten hun wandeltocht af met de Hunzeloop. Op het Sportplein werden verschillende sportdemonstraties gegeven, zoals kickboksen en breakdance. Ook was er een Vitaliteitsmarkt met gezonde producten.

De volgende Hunzeloop

Voor de Hunzeloop van volgend jaar worden weer nieuwe routes uitgestippeld. De wandeltocht is dan op zaterdag 21 september 2024. We hopen u weer te zien.


Waarom de Hunzeloop?

Een wandeling maken door het bos of over de heide en genieten van de natuur is niet alleen leuk, het is ook nog eens gezond. Het Drentse Landschap maakt het mogelijk om gebieden aan te kopen en beschermen, waardoor het nu en in de toekomst mogelijk blijft om te kunnen genieten van een robuuste natuurlijke gezonde woon-, werk- en leefomgeving waarin het ook heerlijk is om te recreëren met oog en respect voor de natuur. Door mee te doen aan de Hunzeloop steunt u Het Drentse Landschap en investeert u tevens in uzelf en uw omgeving. Immers de opbrengst van de Hunzeloop komt ten goede aan Het Drentse Landschap, die op haar beurt weer investeert in het Drentse Landschap.