Succesvolle bijeenkomst Schaangedennen


Zo’n vijftig mensen bezochten woensdag 22 februari de inloopbijeenkomst over de herinrichting van Schaangedennen. Dit gebied ligt op de flanken van de Hondsrug tussen Exloo, Valthe en Odoorn, naast het Hunzebos en vakantiepark de Hunzebergen Er werd uitleg gegeven over de doelsoorten en het schetsontwerp. Ook wethouder Henk Zwiep en bestuurslid Fien Heeringa van het waterschap Hunze en Aa's waren aanwezig.

Bezoekers waren vooral geïnteresseerd in het verhaal achter de herinrichting. Waarom gebeurt dit eigenlijk? We legden uit dat Schaangedennen onderdeel is van Natuur Netwerk Nederland en dat we de opgave hebben om twee bijzondere soorten terug te brengen. De kleine schorseneer bleek niet zo bekend, maar over de knoflookpad waren bezoekers al goed geïnformeerd.

Voorzichtig met archeologische waarden

We vertelden ook over het proces, de onderzoeken de we al hebben gedaan, de onderzoeken die we nog moeten uitvoeren en de onderwerpen waar we rekening mee moeten houden, zoals archeologie. Er zijn meerdere archeologische vondsten gedaan en er zijn nog overblijfselen van eeuwenoude raatakkers. Deze akkers, die vanuit de lucht als een ruitjespatroon zichtbaar zijn, vormen de start van het boerenbestaan in Nederland. Deze archeologische waarden mogen niet beschadigd worden tijdens de werkzaamheden. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan.

Suggesties wandelpad

Er kwamen ook een aantal vragen en suggesties over recreatie. Mensen vroegen zich af of het mogelijk is om in de toekomst door het gebied te wandelen, in plaats van erlangs. Wij nemen dit soort suggesties mee en gaan nadenken of we dit in het inrichtingsplan kunnen passen.

Schetsontwerp op website

Heeft u de bijeenkomst gemist of wilt u het schetsontwerp nog eens bekijken? Dat kan op de website van de Hunze, bij het deelgebied Schaangedennen. Hoewel het plan in grote lijnen duidelijk is, blijft het nog een schets en kunnen er nog kleine aanpassingen gedaan worden.