Het is zover: de Valtherschans is terug!


Vlakbij het dorp Valthe in de gemeente Borger-Odoorn is een cultuurhistorisch verdedigingsbouwwerk herrezen: de Valtherschans. Op 3 september is er een feestelijke opening, en iedereen is van harte welkom.

De schans werd in 1621 gebouwd om vijanden af te weren. Het Hunzedal was in die tijd moerasachtig en men kwam er lastig doorheen. Bij dreiging vestigden honderden soldaten zich achter de schans met haar halve stervorm, hoge wal en diepe gracht.

Tweemaal is scheepsrecht

Het idee om de schans terug te brengen speelde al langer bij de bewoners van Valthe. In 1996 waagden ze een poging, maar kon de grond niet worden aangekocht. Vier jaar geleden is een tweede poging gestart en nu is het meeste van de schans teruggebouwd. “Zo’n speciaal project kan ik waarschijnlijk maar één keer uitvoeren. We brengen een stukje geschiedenis terug. Ik ben heel blij dat het gelukt is”, vertelt projectleider Aries Kuiper.

Uitzicht over de Hunze

De vesting bestaat uit twee wallen en een gracht. De wallen zijn drie meter hoog en hebben een pad van 60 tot 70 meter lang. “Als je op de hoge wal staat kun je tientallen kilometers over de Hunzevallei uitkijken. Het is een heel bijzonder uitzicht”, zegt Kuiper. “In de gracht komt geen water, maar een zaaimengsel met blauwe bloemetjes. Stilstaand water in de gracht trekt muggen aan en dat veroorzaakt overlast. Fase 1 is nu afgerond: de vorm van de schans staat. Nu gaan we verder met fase 2: de aankleding.”

Tijdens het archeologische onderzoek was er een unieke vondst: een historisch gietijzeren kanon. Het kanon wordt zo goed mogelijk hersteld. Daarna gaat er een beschermende laag microwas overheen. Het dorp Valthe hoopt op een terugkeer van het kanon in de buurt van de schans.

Ontmoetingsplek

Het doel is om van de Valtherschans een ontmoetingsplek voor bezoekers en bewoners te maken. Ook leer je er meer over de geschiedenis. In de komende jaren gaan de initiatiefnemers aan de slag met de aankleding, evenementen, lesprogramma en recreatie rondom het project. Om te vieren dat de eerste fase is geslaagd, is er een feestelijke opening op 3 september.

De opening vindt plaats op 3 september 2022 van 10:00 tot 12:00 bij de Valtherschans. Locatie: bij het kruispunt van de Exloërweg en Valtherdijk. Er zijn verschillende toespraken, muziek, koffie en koek en een springkussen voor de kinderen.