Vol lof over het Hunzedal


Sinds de gemeenteraadsverkiezingen zijn er een aantal nieuwe wethouders die zich bezighouden met het Hunzedal. Wie zijn deze nieuwe wethouders? Wat vinden ze van het Hunzedal en wat is eigenlijk hun favoriete plek? Deze week is het woord aan Henk Zwiep, die middenin het Hunzedal woont en de Branden zijn achtertuin noemt.

Henk Zwiep is als nieuwe wethouder van de gemeente Borger-Odoorn verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen, Volkshuisvesting en Financiën. Het is zijn ambitie om de gemeente nog mooier te maken dan hij nu is. Zwiep houdt van het Hunzedal: “Soms leen ik een hond van familie, om mee door de natuur te wandelen, maar het meest wandel ik met mijn vrouw Yvonne. Heerlijk in het weekend en in de zomer nog even een rondje aan het einde van de avond.”

Zwiep is geboren in Hollandscheveld, maar woont nu in Bronnegerveen. “Ik kan niet zeggen dat ik een specifiek favoriet plekje heb, maar De Branden, nu volop in ontwikkeling, is bij wijze van spreken mijn achtertuin. Daar kom ik het meest. Het beeld van de oude Noordoosterlokaalspoorweg (NOLS), met zijn verhoging en bomenrij, vind ik prachtig. Het is heel herkenbaar.”  

Betaalbare woningen en natuurontwikkeling

Als nieuwe wethouder vindt hij het belangrijk dat meer inwoners van Borger-Odoorn betaalbaar kunnen wonen in een woning die voldoet aan de eisen van deze tijd. “We moeten de energietransitie betaalbaar houden, zeker voor de mensen die minder te besteden hebben.” Ook natuurontwikkeling staat hoog op zijn lijstje. “We moeten keuzes maken tussen wonen, landbouw en natuur.” Hoewel er soms een harde grens tussen die drie thema’s lijkt, kunnen ze elkaar ook versterken. “Hoe mooi is het om in overleg met boeren natuurinclusieve landbouw mogelijk te maken? Ook kunnen we door ruilverkaveling minder goede landbouwgrond ontwikkelen als natuurgebied. Hiermee versterken we meteen de waterberging in onze gemeente.”  

De toekomst van de Hunze

Zwiep ziet het Hunzedal in de toekomst als een open en toegankelijk gebied, waar inwoners en recreanten genieten van een afwisselend landschap met water, open veld, bos en landbouw. Een landschap dat geschikt is voor waterlozing en waterberging, waar planten en dieren zich kunnen ontwikkelen. Een economisch gebied voor akkerbouwers en een gebied waar zon- en windenergie een plek heeft. “Aan de ontwikkeling van zo’n gebied werk ik graag mee, zodat het mooier wordt en mensen de inrichting ervan waarderen. Of nog mooier: dat ze er vol lof over spreken!”