Bestuurders naar de Branden


Ook onze bestuurders zijn betrokken bij de werkzaamheden in de Hunze. Eind september vertrok de Bestuurlijke Advies Commissie (BAC) na een vroeg overleg op de fiets naar deelgebied de Branden, om met eigen ogen te zien hoe het gaat met de werkzaamheden.

Vanaf buurthuis ‘Het Vertier’ in Drouwenerveen fietste de commissie richting de Branden. Op een kleine heuvel (de basis voor een toekomstig uitkijkpunt) keken ze uit over het afgegraven gebied. Hoewel de maatregelen nog maar pas genomen zijn, is het effect van de verhoogde grondwaterstand nu al te zien doordat bepaalde flora en fauna terugkeren.

Aries Kuiper van de gemeente Borger-Odoorn en Jantinus Dokter van het Drentse Landschap vertelden de BAC over de genomen maatregelen en beantwoordden vragen over de aanpak en de realisatie van het project en de communicatie en afstemming met de omgeving.

Vrije vissen

Na het uitkijkpunt fietsten de bestuurders verder naar de nieuwe meanderende beek en de sluis, waar hard aan de bouw van een vistrap wordt gewerkt. Door deze vistrap kunnen vissen in de toekomst ook stroomopwaarts vrij door de beek zwemmen. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de Winde, die de beek opzwemt om te paren. Om de vistrap te bouwen is zo’n vijftig meter van de nieuwe meanderende beek drooggelegd. Op dit stuk zijn duizend vissen gevangen en verderop weer uitgezet.

Na afloop van de excursie was er een lunch in buurthuis Het Vertier en konden de leden van de BAC vol nieuwe energie verder met hun werkzaamheden.