Terugkeer van de Valtherschans
Vierhonderd jaar geleden werd er een simpel verdedigingsbouwwerk bij Valthe gebouwd: de Valtherschans. Er is al bijna honderd jaar niets meer zichtbaar van de schans, maar de cultuurhistorische waarde leeft nog steeds onder de Valthenaren. Eind augustus kiezen de dorpelingen een definitief ontwerp voor de terugkeer van de schans.
Drenthe was in 1621 een moeilijk begaanbaar gebied. Het Hunzedal was grotendeels moeras en ook de veengebieden waren niet toegankelijk. Bovendien stonden de Drentenaren erom bekend dat ze begaanbare paden onder water zetten zodra er gevaar dreigde. Er was eigenlijk maar één goede route richting Groningen: over de Hondsrug. De toegang tot die Hondsrug lag bij de Valtherdijk. Tijdens de tachtigjarige oorlog (1568 tot 1648) werd daar de Valtherschans als verdedigingsbolwerk gebouwd.
Cultuurhistorie in het Hunzedal
De schans was een hoge wal met daaromheen een diepe gracht in de vorm van een halve ster. Een stukje Bourtange in het klein. De Valthenaren zijn initiatiefnemer van de terugkeer van de schans, maar ook de gemeente is actief betrokken. Aries Kuiper is gemeentelijk contactpersoon voor het dorp en kijkt uit naar de bouw van de schans. “Ik heb veel plezier in dit bijzondere project. Als het definitieve ontwerp is gekozen en de onderhandelingen met grondeigenaren rond zijn, kunnen we aan de slag. Ik kijk erg uit naar het resultaat. De Valtherschans draagt bij aan de cultuurhistorische beleving van het hele Hunzedal.”
Eén van de voorstellen die een landschapsarchitect maakte voor de nieuwe Valtherschans.