Schaangedennen


Schaangedennen is een klein gebied op de Hondsrug van zo’n vijftig hectare. Het is onderdeel van Natuur Netwerk Nederland en ligt – ten noorden van Valthe – tussen het Hunzebos, een fietspad en een particulier bos in. Eigenlijk ligt het gebied net buiten de Hunze. Toch is het meegenomen in de landschapsvisie die is opgesteld voor de Hunze, omdat er goede kans is op het herstellen van de natuur.

Websitepagina bijgewerkt: november 2024

Afwisseling

Momenteel bestaat Schaangedennen uit akkergrond en grasland. Met de herinrichting wordt Schaangedennen een afwisseling van droge heide met heischraal grasland en kruiden-en faunarijk grasland. Ook worden enkele bloemrijke akkers aangelegd. Dit biedt goede kansen voor de terugkeer van de zeldzame kleine schorseneer. Ook de bedreigde knoflookpad krijgt extra leefgebied. We leggen drie poelen aan en herstellen het stuifduin in de zuidwesthoek. In 2022 is er een schetsontwerp waarin op hoofdlijnen het plan is uitgewerkt. In 2023 is een voorlopig ontwerp gemaakt, in dit plan is het ontwerp concreter uitgewerkt en zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd om in beeld te krijgen of het bedachte plan ook echt realiseerbaar is. Belangrijke onderzoeken in dit gebied zijn archeologie en ecologie.

Archeologie

Schaangedennen is historisch gezien een interessant gebied en is archeologische waardevol. Het gebied kent een aantal belangrijke waarden. Een van deze waarden is het droogdal. In de laatste twee ijstijden is door het afstromende water van gesmolten sneeuw een dal ingesleten in het gebied. Dit dal is zichtbaar als een laagte waar nu een watergang ligt. Aan de oostzijde van het gebied liggen celtic fields, dit zijn rechthoekige akkertjes uit de prehistorie. In het gebied wordt straks gegraven. De voedselrijke bouwvoor wordt weggehaald op de plekken waar heischraal grasland ontwikkeld wordt, er worden poelen gegraven en de watergang in het droogdal wordt aangepast. Met het graven mogen archeologische waarden niet aangetast worden. Om inzicht te krijgen in waarden is een booronderzoek uitgevoerd en zal straks bij de uitvoering een archeoloog in het veld meekijken.

Ecologie

De uitvoering van de werkzaamheden kan negatieve effecten hebben op planten en diersoorten die nu in het gebied voorkomen. Het is daarom belangrijk dat we weten welke soorten er nu aanwezig zijn. Hiervoor is een ecologisch onderzoek uitgevoerd. Soorten die in dit onderzoek zijn aangetroffen in de wateren zijn knoflookpad, kamsalamander, heikikker en poelkikker. In de bomen en bossen komt de das, boommarter, steenmarter, vleermuizen, grote bosmuis en de eekhoorn voor. Reptielen, zoals de levendbarende hagedis en hazelworm, zijn ook aangetroffen. Om deze soorten te beschermen is het plan hier en daar in detail aangepast en voor sommige soorten kunnen mitigerende maatregelen helpen om soorten te beschermen. Denk hierbij aan het ophangen van vleermuiskasten en het aanbrengen van amfibieschermen.

Inrichtingsplan

Voor het definitieve plan is een inrichtingsplan opgesteld. Bekijk hier het officiële inrichtingsplan en een tekening van de plannen.

Planning

In november 2024 zijn de vergunningen aangevraagd. De verwachting is dat die in april 2025 beschikbaar zijn. Zodra de werkzaamheden zijn vergund, kan er een aannemer worden gezocht die het werk gaat uitvoeren. De verwachting is dat de uitvoering start rond de zomervakantie in 2025. Als de aannemer bekend is, organiseren we een inloop waarin kennis kan worden gemaakt en uitleg wordt gegeven over de uitvoering.

Nieuws