Rayonbeheerder Jantinus ziet hoe de natuur zijn geboortestreek herovert: “Het gaat goed met de Hunze”


Een jaar geleden is het herstel van de Branden afgerond. Vanaf maart 2022 is hier gewerkt aan de herinrichting van het gebied als vochtig tot nat natuurgebied, waardoor nieuwe natuur is ontstaan. Vier weken lang hebben we iedere week een artikel geplaatst over het effect van deze werkzaamheden. Jantinus Dokter, rayonbeheerder bij Stichting het Drentse Landschap, nam ons mee door het gebied waar hij zelf is opgegroeid. In de artikelen vertelt Jantinus over de nieuwe natuur die in het gebied is ontstaan.

Vandaag komen we bij het eindpunt van onze wandeling door de Branden, het eerste deelgebied van de Hunzestreek dat volledig is heringericht als nieuwe natuur. Hij heeft het landschap zien veranderen van jongs af aan, hij is namelijk een man van de streek.

Herinneringen aan de Hunze

Jantinus werkte 37 jaar bij Staatsbosbeheer, in het Drentse Aa-gebied. Sinds vijf jaar zit hij bij Het Drentse Landschap. Jantinus is verantwoordelijk voor het rayon Noordoost Drenthe: een groot gebied tussen de kop van Drenthe en Coevorden, tot aan de Groningse grens. Niet alleen de Onlanden, Veenhuizen, Assen en het Zuidlaardermeer vallen onder zijn beheer, maar ook het Hunzedal, Ook de natuurterreinen van de gemeente Assen en in Veenhuizen het groen rond het Gevangenismuseum kunnen zich verheugen in zijn liefdevolle en professionele aandacht.

Jantinus is geboren in dit gebied, wat het extra speciaal maakt dat het Hunzedal nu ook zijn werkterrein is.

Uniek binnen Nederland

“Wat in de Hunze gebeurt is uniek binnen Nederland door de grootschaligheid ervan. Een gebied van bijna 2000 hectare wordt teruggeven aan de natuur en klimaatbestendig gemaakt. En het is geweldig om hier in de Branden met mijn eigen ogen te kunnen zien hoe geslaagd al die inspanningen zijn geweest.”

Een bewijs van deze geslaagde inspanningen is hoe aantrekkelijk het gebied nu al is geworden voor vogels. Vogels die niet meer te zien waren in de Hunze, zijn weer in het gebied te vinden. “De witwangstern is hier ook waargenomen”, zegt Jantinus. “Die nestelen bij het Zuidlaardermeer, maar dit gebied is nu ook aantrekkelijk voor hen. Ook de zeearend komt hiernaartoe vanuit het meer, waar ze nestelen. Een paar vleugelslagen en ze zijn hier! Visarenden ook. Er komen zoveel vogels terug.”

Foto: uitzicht vanaf de bult

Geef de natuur de tijd

Onze rondleiding eindigt op de bult. Vanaf deze uitkijkplaats zie je aan de ene kant de Branden en als je je omdraait heb je een prachtig doorkijkje naar de Hondsrug. Verderop zien we een groepje lepelaars foerageren.

“Ja, het gaat goed met de Hunze.”, zegt Jantinus. “Geef de natuur de tijd. We hebben haar een handje geholpen en dat betaalt zich nu dubbel en dwars uit.”

Ook de andere artikelen lezen in de serie waarin rayonbeheerder Jantinus ons meeneemt door de Branden?

Rayonbeheerder Jantinus ziet de natuur terugkeren in het Hunzedal: “Dit is spectaculair!”

Op stap met rayonbeheerder Jantinus: “Elke keer als ik hier kom, denk ik: groeit die plant hier nu al?”

Van landbouwgrond naar gevarieerd landschap: waar de Hunze begint

Wilt u een keer zelf komen kijken in de Hunze? Fiets of wandel dan een route van Het Drentse Landschap!