Rayonbeheerder Jantinus ziet de natuur terugkeren in het Hunzedal: “Dit is spectaculair!”


Een jaar geleden is het herstel van de Branden afgerond. Vanaf maart 2022 is hier gewerkt aan de herinrichting van het gebied als vochtig tot nat natuurgebied, waardoor nieuwe natuur is ontstaan. De komende vier weken plaatsen we iedere week een artikel over het effect van deze werkzaamheden. Jantinus Dokter, rayonbeheerder Noord bij Stichting Het Drentse Landschap, neemt ons mee door het gebied waar hij zelf is opgegroeid en dat zijn werkterrein is. In de artikelen vertelt Jantinus over de nieuwe natuur die in het gebied is ontstaan.

Stampen door het moeras

Op een van de weinige droge dagen van de natte maand juni stampen we met onze laarzen door een moerassig gedeelte van de Branden. Omdat het broedseizoen is, volgen we Jantinus door een gedeelte waar de vogels geen last van ons hebben. Er loopt trouwens ook een mooie wandelroute door het gebied: het Zeurpad.

Eerst komen de pioniers

Als we door het gebied lopen, zien we overal sprietige planten die ons doen denken aan hoe op topografische kaarten moerassen worden ingetekend. Jantinus plukt een loot af en vertelt ons dat we inderdaad met een typische moerasplant te maken hebben. “Pitrus is een pioniersplant die altijd als eerste verschijnt in dit soort moerasgebieden. Als je dan gaat verschralen, komen de andere soorten, zoals deze witrus. Verschralen betekent: de voedselrijke gewassen wegmaaien zodat er ruimte komt voor andere soorten die op armere grond floreren.” Hij plukt een stengel van een witrus, deze plant heeft een soort tussenschotjes.

Foto: Pitrus

“Ook de zomprus groeit hier. Ja, er zijn een hoop verschillende russen. En hier heb je holpijp, ook een moerasvegetatie. Dan heb je ook nog paardenstaart, ofwel heermoes. Hier, de waterweegbree. De echte koekoeksbloem. De ónechte koekoeksbloem. Leeuwenbekje, muizenoor, kattenstaart. Valeriaan. Grote kroosvaren. Het moeraskartelblad. Het is spectaculair wat er nu allemaal al staat op een paar vierkante meter.” Jantinus gaat door zijn knieën om een klein plantje te fotograferen en zoekt de soort op met een app. Ook voor de beheerder zijn er nog regelmatig nieuwe verassingen: "Moerasereprijs!”

Er wordt ook geprobeerd om orchideeën terug te krijgen in dit gebied, maar dit kan een paar jaar duren. Bij LOFAR, even verderop, staan er daar al wel heel veel van.

Jantinus’ werkgebied

Stichting het Drentse Landschap beheert zo’n 10.000 hectare natuur. Jantinus gaat over het rayon Noordoost Drenthe: een groot gebied tussen de kop van Drenthe en Coevorden, tot aan de Groningse grens. Niet alleen de Onlanden, Veenhuizen, Assen en het Zuidlaardermeer vallen onder zijn beheer, maar ook de hele Hunzestreek, waar dus hard wordt gewerkt aan nieuwe natuur.

Volgende week: Op stap met rayonbeheerder Jantinus. “Elke keer als ik hier kom, denk ik: groeit die plant hier nu al?”